dimecres, 11 de juny del 2014

Literatura. Pluja.

IOSHI I LA PLUJA

Seguint amb el tema de la pluja, us parlarem d'aquest llibre "Ioshi i la pluja".
Aquest conte, és un llibre de literatura infantil ilustrat (No és un comic), escrit per Monserrat Canela,

Portada del llibre "Ioshi i la pluja" en castellà.
http://adf.ly/pU0Lu
RESUM

Ioshi i la pluja tracta sobre la història d'un poble que es diu Ioshi sobre el que un dia s'instal·len nubols, tapant el Sol durant mesos i fent així, que tots els colors desapareixin i es convertixi tot el poble en diferents graus de grisos. La gent veient això, es planteja anar-se'n i abandonar el poble, el ferrer Xemor s'ofereix per pujar fins els nubols per intentar trobar una solució a la situació.

CARACTERÍSTIQUES FORMALS

Es tracta d'un llibre il·lustrat, que presta especial cura a la maquetació dels textos i la relació que guarda amb les il·lustracions. Així, no sempre s'usa la disposició "tradicional" dels contes il·lustrats de situar text a la pàgina parell i il · lustració a la imparell (que sí que s'usa en bona part del llibre, però no en tot), sinó que també juga amb la seva disposició, normalment amb propòsits narratius més estètics.

Així, a continuació podem veure tres dobles pàgines amb la divisió tradicional (il · lustració en imparell i text a bat), però on es juga amb la disposició del text: si els personatges miren a un cel ennuvolat, el text es troba a la cantonada superior com si fos un núvol; si plou, el text es troba en diagonal en la mateixa direcció que les gotes de pluja; i si el protagonista puja per unes escales, es disposa en forma de graons a la part inferior. En aquestes tres imatges també podem observar un detall que es repeteix en altres exemples en el llibre, que és jugar amb dues il · lustracions similars en dos punts diferents del llibre, en un mateix escenari però variant la situació.
També, en algunes pàgines cambia la "tradicional" estètica dels llibres il·lustrats, amb dues imatges de menor tamany en cada pàgina, cada una acompanyada del seu text corresponent o una doble pàgina panoramica.


Exemple de la estètica del llibre 1.
http://adf.ly/pU1KP
                             
Exemple d'estètica del llibre 2.
http://adf.ly/pU1cq
Sobre aquest llibre s'han fet algunes representacions en vídeo. Com per exemple, en el programa "La nit al día" de TV3, es va emitir una adaptació dramatització del conte. Aquí teniu un tros d'aquest programa, amb una petita presentació de Mónica Terribas.



OPINIÓ PERSONAL
En la meva opinió, em sembla que és un bon llibre per als nens petits, encara que no me l'hagi llegit pel resum semblava ser un conte interesant i divertit. El que més m'ha agradat és l'estètica del llibre, que no ho han fet tradicionalment, imitant la manera dels altres llibres.

LINKS INFORMACIÓ
http://adf.ly/pU0zp



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada