dijous, 12 de juny del 2014

EFECTES DE L'AIGUA

                                                        TSUNAMI 

És una sèrie d'ones massives que poden tenir lloc després d'un terratrèmol, activitat volcànica, esllavissaments submarins, impactes de meteorits en el mar, o fins i tot grans trossos d'illa esllavissant-se al mar. Són importants a partir de terratrèmols demagnitud de més de 6.4 graus a l'escala de Richter i són molt devastadors a partir de 7 graus a l'escala de Richter.



Esquema d'un tsunami












EFECTES DEL TSUNAMI

Exemple d'un tsunami a Àsia

A més a més de les morts causades directament per les enormes onades sísmiques, es produeixen altres fenòmens que deixen el sud-est asiàtic en una situació d’emergència. Segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), existeixen cinc milions d’afectats i un milió i mig de desplaçats pel tsunami. Les epidèmies i la fam, justament amb el col·lapse dels hospitals, converteixen la zona en un caos pels afectats. Les ONG, entitats i ajudes governamentals assisteixen als damnificats per lluitar contra la manca de meinjar i aigua potable. A més a més, l’ajuda internacional ha de superar ports i camins totalment deshabilitats per desplaçar-se fins a les zones més afectades.

Segons el Banc Asiàtic per al Desenvolupament, el tsunami pot provocar que fins a dos milions de persones caiguin en situació de pobresa. D’altra banda, un terç de les víctimes són nens, un dels col·lectius més vulnerables, segons xifres d’Unicef. Es produeixen també altres fenòmens inesperats fruit de les guerres actuals i del passat: a Sri Lanka, per exemple, les mines antipersona s’ha desenterrat per la força de les onades, provocant així un altre risc afegit.

tsunami




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada